Új eszköz az alvási apnoe diagnosztikájában

Spider SAS innovatív technológia

Az alvási apnoe szindróma egy valószínűleg aluldiagnosztizált, így pontosan nem ismert gyakoriságú krónikus kóros állapot, amely az alvás során fellépő légzési zavarral és oxigén szaturáció csökkenésével jár. Az alvási apnoe szindróma két formája különíthető el; az obstruktív alvási apnoe (OSA) és a centrális alvási apnoe (CSA). Míg az előbbit az alvás közben fellépő felsőlégúti obstrukció, addig az utóbbit, mely elsősorban krónikus szívelégtelen vagy stroke-on átesett betegeknél fordul elő, és átmeneti légzésközpont leállás jellemzi, de primer formája sem ismeretlen.

Az OSA jelenlétére elsősorban a hangos horkolás, gyakori éjszakai ébredések, nappali fáradság, álmosság, csökkent pszichikai és fizikai teljesítőképesség hívja fel a figyelmet, gyakran azonban felderítetlen marad.

Fentiekre tekintettel az alvási apnoéban szenvedő betegek felkutatása és megfelelő kezelése alapvető fontosságú. Végleges kórismét ezidáig, egy poliszomnográfiás vizsgálat adott, amely standardizált körülmények között alváslaboratóriumban történik. Az alvási apnoe szndróma obstruktív és a centrális formája ezzel a módszerrel jól elkülöníthető, amely az alkalmazandó jelentősen különböző kezelési stratégiák miatt lényeges diagnosztikai cél.

Míg a poliszomnográfiás vizsgálat kórházi körülmények között történik, addig egy új eszköz a SPIDER SAS lehetővé teszi, hogy az alvásvizsgálatot otthon a beteg természetes, megszokott környezetében végezze el. Az így kapott eredmények jól korrelálnak a laboratóriumban kapott értékekkel. Ehhez csak a vizsgálat napjának délutánján fel kell helyezni az különböző fiziológiai paramétereket (nasal flow, sPO2, mellkas kitérés, testhelyzet detekció) és a szívműködést rögzítő (viselhető) eszközt. A vizsgálat alanya a megszokott környezetében tölti az éjszakát, majd másnap visszaadja a viselhető eszközt. A rögzített adatokat kardiológus és alvásspecialista elemzi.